dinsdag 18 november 2008

UITWERKING: Interview ICT-coördinator (1)

Interview:


Ik heb een aantal gespekken gehad met 1 van de 2 ICT-coördinatoren van mijn stageschool. Ik heb stage gevolgd in het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren. Het volgend artikel geeft kort het resultaat van deze gesprekken weer...

- Als eerste wil ik vermelden dat deze school 2 ICT-coördinatoren heeft. Mijnheer Van Eetvelde ,de persoon die ik als eerste had aangesproken, is na de herfstvakantie naar een andere school les gaan geven. Daardoor heb ik beroep gedaan op mijnheer Danneel, de andere ICT-coördinator van deze school.

Het voordeel van 2 stagecoördinatoren te hebben is tweevoudig:
Als eerste element heb je het feit dat er over alles een tweede mening wordt gevormd. Dit is bijvoorbeeld handig bij het ontwerp van een computerklas, het aankoop van materiaal, ...
Als tweede komt natuurlijk het tijdsgebrek aan bod. Beide ICT-coördinatoren geven immers nog les op de school en voor een school met bijna 1000 leerlingen is er toch bijna continu nood aan een bereikbare ICT-coördinator.

- De taken van de ICT-coördinator bestaat vooral uit het oplossen van problemen. Deze problemen zijn van verschillende aard. Zo is er bijvoorbeeld het uitleggen van de werking van smartschool aan leerlingen, het behelpen van collega's met hun ict-problemen, het beheer van de website tot het herstellen van computers. In het begin van de schoolcarrière krijgen de leerlingen een sessie over Smartschool gegeven door 1 van de 2 coördinatoren. Hierin krijgen ze uitleg over het gebruik, de mogelijkheden en de verschillende functies van Smartschool.

- Zoals u waarschijnlijk opgevangen hebt uit de vorige paragraaf werken ze op deze school met Smartschool. Het aanmeledingsscherm van smartschool ziet er als volgt uit.

Eens de leerlingen (die geregeld hun wachtwoord verliezen) zijn aangemeld. Zien ze het volgende scherm. Als administrator kan je verschillende elementen aanpassen. De leerlingen zien enkel hetgeen jij wilt en hebben een bepaalde map voor eigen documenten. Ook handig is het feit dat leerlingen hun gemaakte oefeningen, overhoringen kunnen uploaden naar een map aangemaakt door de leerkracht. Dit heb ik zelf gebruikt tijdens een overhoring van Excel.


Als laatste zeer handige element van Smartschool zou ik het volgende willen aanhalen. Leerkrachten kunnen een bepaald lokaal maximaal 3 weken op voorhand reserveren. Ook beamers en laptops kunnen op deze manier gereserveerd worden.



Andere mogelijkheden van smartschool ziet u in het volgende overzicht.



De overige elementen worden slechts sporadisch gebruikt.

- Uit het overige van het gesprek is vooral gebleken dat deze school nog een beetje achterloopt op het vlak van ICT. Er wordt nu geprobeerd overal een draadloos netwerk te voorzien. Ook op vlak van ict-materiaal is er nog werk aan de winkel. De computers zijn vrij verouderd, er is slechts 1 beamer en 2 laptops ter beschikking van het personeel. Er zijn 2 computerlokalen ter beschikking en 3 media lokalen. Dit is voor een school van deze omvang toch vrij beperkt.

Dit was een eerste deel wat een aantal gesprekken met mijnheer Van Eetvelde samenvat. Er zal nog een deel verschijnen nadat ik de Ict-coördinator 2 halve dagen geholpen heb.

Geen opmerkingen: