maandag 29 december 2008

UITWERKING: Nieuwe technologie bestuderen

  • Bij de studie van portable software stellen we ons natuurlijk de vraag: wat is portable software?
Portale software zijn programmas die je rechtstreeks vanaf usb-stick kan gebruiken, op welke pc je ook maar werkt. Een bijkomend voordeel is dat je geen sporen nalaat op de pc waarop je werkt, daar alle instellingen en eventuele tijdelijke bestanden van de portable software op de usb-stick worden bewaard!

  • Dit is slechts een kleine omschrijving van het begrip portable software. Om even verder in te gaan op de voordelen van portable software vindt u hier een artikel vanop de website van Fan.tv . Het artikel verteld kort wat zoal de voordelen zijn van portable software.

De populariteit van usb-sticks en andere portable opslagmedia zorgt ervoor dat er een nieuw soort software ontstaat: Portable applicaties. Deze software kun je op een geheugenstick overal mee naartoe nemen. Je plugt de stick in, en je kan werken. Software is "portable" als het aan een aantal voorwaarden voldoet:
Ten eerste mag de software als deze eenmaal op de stick staat geen installatie meer nodig hebben. Het moet meteen op iedere Windows-pc kunnen werken. Verder moet alle data op de stick worden opgeslagen. Er mag niets achterblijven op de computer die gebruikt is.
Met portabele applicaties verzeker je je ervan dat je niet alleen je data bij je hebt op je geheugenstick, maar ook dat je ermee kunt werken. Je kunt je "eigen" browser meenemen inclusief favoriete websites, een kalender met al je afspraken, een mailprogramma of messender met alle contacten of je favoriete RSS-feeds elders bekijken.
De hoeveelheid software die al als portable applicatie beschikbaar is, is groot. Zo is er bijvoorbeeld een portable versie van OpenOffice.org, het gratis open source office programma. Deze suite biedt je een tekstverwerker, spreadsheet, presentatie-software, een tekenpakket en database software. En dit alles op een geheugenstick die je op iedere pc kunt gebruiken! Andere bekende programma's die een portable versie hebben zijn Firefox (browser), Thunderbird (e-mail), NVU (WYSIWYG web-editor) en Gaim (messenger en chat-programma). Ook zijn er diverse RSS-readers, FTP-clients en tekstverwerkers beschikbaar. Dit alles kun je via de portable menu-applicatie PStart makkelijk toegankelijk maken op een geheugenstick.
We spreken hierboven de hele tijd over een geheugenstick, maar de programma's zijn ook geschikt om op de harde schijf van een iPod of andere mp3-speler of media-speler mee te nemen. We voorspellen een grote toekomst voor de portable applicaties.

  • In mijn onderzoek naar portable software kwam ik terecht op een aantal websites waar een heleboel voorbeelden van portable sofwtare te dowloaden zijn:

portablesoftware.eigenstart.nl
portableprogs.blogspot.com
portableapps.com

Geen opmerkingen: